Vad kan man odla på balkongen?

Få sysslor i hemmet är så givande som att odla på balkongen. Dels är det enkelt att få rikliga skördar, dels är det fantastiskt kul att följa utvecklingen varje dag.
När den pyttelilla plantan till slut blir en två meter lång ranka som levererar de godaste minigurkorna kommer du ha ett av ditt livs stoltaste ögonblick, vi lovar.

Bra förutsättningar för balkongodling

Balkongodling är en helt egen värld och som nybörjare kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. Kom då ihåg att de bästa förutsättningarna redan finns där. Balkongen är ett lagom stort område att experimentera på.

Om den är inglasad blir den dessutom som ett växthus. Mycket av det du odlar stortrivs bakom inglasningen. Se bara till att vattna växterna så ofta som det behövs. I högsommarvärmen kan du behöva vattna en eller två gånger om dagen.

Praktiskt att odla i krukor

Du får ännu bättre förutsättningar om du odlar i krukor. I kombination med balkongens skyddade läge bidrar krukorna nämligen till minskad risk för ohyra. Det finns dock aldrig några garantier mot bladlöss och sorgmyggor, förutom mängder av omsorg och tålamod.

Kanske något förvånande kan du plantera det mesta i en kruka, allt från basilika till jordgubbe. Du kan till och med odla tomat i kruka och få rikliga skördar. I dag kan du köpa lättviktskrukor i återbrukad plast. Gör då hål i botten på plastkrukan och ställ den på ett fat.

Fyll krukans botten med lecakulor och fyll därefter på med anpassad jord. Genom att gödsla på balkongodlingen ger du växterna näring och ork att bli ännu större. För ekologisk odling kan du använda gödsel som är gjort på alger. Det är veganskt och älskat att av plantorna.

Om du ska odla olika former av sallader och örter kan du med fördel göra detta i avlånga balkonglådor. Då får växterna chans att sprida ut sig och en låda full av plocksallat är en härlig syn morgonen, precis som en stor kruka med flera sorter jordgubbsplantor i. Många gånger kan du samplantera växterna, bara det finns plats i krukan.

Tips på växter du kan odla på balkongen

Vad kan man odla på balkongen? Potentiellt sett vad som helst. Vad som funkar vet du dock inte innan du provat dig fram. Det kan vara så att en planta stortrivs medan en annan skrumpnar ihop. Då är det bara att försöka igen, antingen med samma eller en annan sort.

Odla örter på balkongen

Örter är både vackra att se på och goda att äta. De är även lättodlade, varför de är bra att börja med. Med ganska få ansträngningar kan du nästan dagligen fylla skafferiet med ljuvliga dofter och smaker. Prova exempelvis basilika, dill, gräslök, lavendel och persilja.

Odla sallater på balkongen

Sallat och kål är två andra exempel på saker som är tacksamma att odla på balkongen. Även här kan du skörda ofta. Du rent av bör skörda ofta för att få växterna att frodas ännu mer. Plocksallat, grönkål och spenat är nyttiga läckerheter till de svalkande sommarsalladerna.

Odla gurkor, tomater och en himla massa annat…

Gurka, tomat, aubergine, zucchini och jordgubbe – säg vad man inte kan odla på balkongen!? Tack vare växthuskaraktären blir balkongen snart en djungel av frukt och grönt. De stora plantorna kan du då behöva stötta upp med såväl blompinnar som snören.

Så länge du vattnar och gödslar regelbundet kan balkongen bli som ett litet trädgårdsland. Lycka till!