Att odla i stadsmiljöer

Allt fler har börjat intressera sig förr odling, trots att allt fler väljer att bosätta sig i städer. Experter uppmanar stadsbor att börja odla och ger enkla tips om hur du snabbt kommer igång och vad du bör odla för att inom en snar tid kunna ta del av ditt egenodlade. Allt fler städer har nu även satsat på byggnation av jordbruksmarker och odlingsområden för att fler stadsbor ska kunna odla grödor. Majoriteten av våra grönsaker som vi köper i affären är importerade och i relation till att vi börjar odla mer i städer minskar importen av grönsaker, vilket i sin tur leder till mindre utsläpp.

Allt fler visar intresse för odling

Det syns ett uppsving på marknaden för odling där allt fler visar ett gediget och ökat intresse för att odla på balkongen, på uteplatsen eller i trädgården som i övriga stadsmiljöer. Denna ökning tros bero på att vi upplever att egenodlade grönsaker smakar bättre, men en del uppger även att de valt att börja odla eget för de vill bidra till minskad uppvärmning av vår jord. Majoriteten av de grönsaker vi idag handlar i vår mataffär är importerad och detta bidrar till en mängd utsläpp innan grönsakerna når vår affär.

Att odla i stadsmiljöer

Idag återfinns mycket goda möjligheter att odla grönsaker på såväl balkongen som i trädgården. Experter råder allt fler att hoppa på denna trend och tipsar om att till en början ge sig på att odla bladsallad, rädisor och sockerärtor då dessa växer till sig hyfsat snabbt och du kan då inom en snar tid få ta del av ditt egenodlade. Det kan kännas svårt att veta hur en ska komma igång med odlingen men var lugn, odlingsexperterna har en hel del tips för att du på ett snabbt och smidigt sätt ska kunna komma igång. Det främsta tipset för dig som vill odla på balkongen är att använda sig av en näringsberikad jord och att odla i stora krukor då du inte kommer behöva tänka på att vattna så ofta. Utöver detta har allt fler städer nu kommit att satsa på odling i stadsmiljöer. Flera städer har börjat att ut jordbruksmark och skapa utrymme för odlingsområden runt om för att allt fler ska kunna odla. Det har även uppkommit en ny teknik vid namn vertikal odling som innebär odling i så kallade våningsplan som är utrustad med LED-belysning. Denna teknik erbjuder oss en möjlighet att odla inomhus, utan att vara i behov av solljus vilket gör att vi nu kan odla grödor året om.

Fortsatt ökat intresse för odling i städer

Att allt fler får en ökad medvetenhet rörande vår miljö och den globala uppvärmningen tror experter bidrar till att allt fler som bor i stadsmiljöer kommer att omfamna denna ökade trend och även de välja att börja odla. Att det nu även kommit att bli allt lättare att odla året runt, och att vi kan göra detta i större mängd med hjälp av vertikal odling, gör att allt fler får upp ögonen och en nyfikenhet har väckts. Denna trend har fått starkt fäste och blomstrat de senaste åren och experterna tror att denna trend kommer att fortsätta växa, så hoppa på tåget du också.