Vad går att odla året om?

Trots att vi bor i ett land med varierande klimat så går det faktiskt att odla året om, dock måste man tänka på vissa saker om man ska odla året om. Det är inte heller alla växter och grönsaker som går att odla året om, men det finns några stycken. Det som går att odla året om är exempelvis rucola, koriander, basilika och plocksallat. Det som är viktigt att tänka på är att hålla jorden fuktig, så med jämna mellanrum bör man känna efter om jorden har hållit fukten. Annars måste man vattna. Jorden är viktig, det är bra att välja en jord som är näringsrik och väldränerad för att man ska få den bästa odlingen av sina grönsaker. Ett tips är också att strö lite ”Vermiculite” över jorden. Det är ett jordförbättringsmaterial som både håller fukten, samt avger den. Det finns också ett mer miljövänligt jordförbättringsmaterial som kallas ”Perlite”. Perlite ser ut som smulad frigolit och gör att jorden blir mer porös och luftig. På så sätt gror fröna snabbare.

Vid mörker är det bra att tillsätta extra ljus

Vid de mörkaste dagarna är det bra att ge växterna lite mer ljus. De få timmarna som ljuset ligger över växterna räcker inte för att de ska gro. Därför är ett bra råd att ge växterna lite extra belysning under det mörka vinterhalvåret. Det är bra att tänka på att anpassa belysningen efter den yta du vill odla på. På så sätt blir belysningen bättre fördelad över växterna och hjälper därmed de att gro snabbare. Man bör dock tänka på att belysningen inte får vara för nära växterna så att det inte blir för varmt. Det är ljuset som hjälper växterna att gro och inte värmen.

Värme är bra för kryddor

Om man ska så kryddor, som älskar värme och behöver det för att växa så kan man köpa en så kallad värmematta för att hjälpa de att gro fortare. Man ställer krukorna eller trågen direkt på plattan som kan ge kryddorna en värme på upp till 29 grader. Har man inte tillgång till en värmematta så kan man även ställa de direkt på värmegolvet eftersom det ger samma effekt som en värmematta. I början är det viktigast att de får fukt och värme. Ljus är viktigast först när fröna börjar komma ovan jorden. Det man dock behöver tänka på om man använder en värmematta eller värmegolv är att flytta kryddorna med jämna mellanrum eftersom de behöver ventilera. Värmemattan passar inte heller alla frön och det kan vara värt att kolla upp vad som gäller för respektive frön innan man använder sig av en värmematta.

Skörda plantorna regelbundet

Om man inte skördar sina plantor regelbundet så kan de gå i blom. Det innebär att smaken kan bli mycket sämre och plantan kan även bli svag och tunn. När man ska skörda växterna så gör man det bäst genom att nypa av toppskottet på plantan. På så sätt bildar plantan nya sidoskott och plantan sprider sig på nytt.