Höga näringsvärden om du egenodlar grönsaker

Det finns många fördelar att odla egna grönsaker istället för att köpa dem i en affär. En av dessa fördelar är att du kan skörda dem när de är mogna, att de inte behöver färdas långt och inte förvaras fel. Det kan kännas lättare och smidigare att köpa färdiga grönsaker i affären. Det är bara att plocka ner det du vill ha i din kundvagn, för att göra en sallad eller som tillbehör till en maträtt. Det är lätt att vara bekväm, men har du en gång börjat att odla, lär du troligtvis fortsätta att göra det eftersom det smakar mycket bättre. Det är även mer miljövänligt att odla på egen hand. Frukt och grönsaker som du köper i en affär har i stort sett alltid odlats, skördats, transporterats och även förvarats på ett sådant vis att näringsvärdet påverkats negativt.

Odlingsplatsens betydelse

Omständigheterna vid själva odlingen är viktig för grönsakernas näringsvärde. Om du bestämmer dig för att odla hemma, kan du köpa den jord och gödsel som passar bäst och som innehåller näring med hög kvalitet. Du kan använda kompost, och strö över det gräs som ligger kvar på marken när du klippt det. En annan sak du kan prova är täckodling, använda tång, stenmjöl och en hel del organiska material eftersom det brukar framkalla en bra växtmiljö för grönsakerna.

Ljus och klimat

Något annat som påverkar växterna är klimatet och solljuset. I norra Sverige där dagarna är långa och ljusa under somrarna, får grönsakerna mer C-vitaminer än planteringar i södra Sverige. Däremot har norra Sverige ofta lägre temperaturer än i de södra delarna och det kan inverka negativt på andra födoämnen. Odlar du hemma kan du själv framkalla fördelaktiga zoner så grönsakerna får hjälp av buskar, plank, murar och träd som kan fungera som vindskydd. På så sett får grönsakerna en bättre temperatur där de växer. Odla gärna flera olika sorters grönsaker och växter tillsammans, när de trivs tillsammans tar de lättare upp näring.

Skörd

Grönsakerna bör vara fullt mogna när du skördar dem eftersom näringstillförseln stoppas när de skiljs från växten. Grönsakerna är dock mindre hållbara när du odlar dem själv, men vad spelar det för roll? Du tar ändå upp dem när de ska ätas eller tillagas. I affären skördas grönsakerna oftast innan de är fullt mogna och det görs för att grönsakerna ska klara av förvaringen på ett bättre sätt. Ju närmare full mognad grönsakerna desto mer näring uppnås, därför är det bättre att odla hemma, för då kan du skörda när grönsakerna uppnått full näring.

Förvaring

Vissa grönsaker och frukter trivs inte att förvaras tillsammans, till exempel producerar äpplen, persikor och päron gasen eten som påskyndar mognaden. Förvarar du dem tillsammans med gurka och morötter förstörs deras näring. Processen sker långsammare som du förvarar dem i kylskåp, där temperaturen är lägre. Även när du odlar grönsaker själv bör du se till att förvaras på bästa sätt.

Nedfrysning

Det bästa sättet att bevara näringen i grönsakerna är att frysa ner dem du inte ska äta direkt. I affärerna har de frusna grönsakerna du köper förhoppningsvis frysts ner omedelbart efter de skördats, och då påverkas de inte på samma sätt som om de transporterats långt för att säljas färska.