Vad kan man odla i en lägenhet?

Det har blivit allt mer populärt att odla egna livsmedel hemma. Men alla har inte tillgång till en stor trädgård eller ett växthus att odla i. Många bor i lägenhet och de kan ha begränsad plats att odla på. Men vad går bra att odla även om man bor i en lägenhet?

Odla örter i lägenhet

Örter av olika slag går alldeles utmärkt att odla i lägenheter. Det räcker med att man har ett fönster där örterna kan stå. En ört trivs lika bra i en kruka som i en lite mindre blomlåda. Örter passar till riktigt många rätter och det finns dessutom möjlighet att odla det man själv gillar.

Balkong underlättar

Om man har en balkong till sin lägenhet kan det underlätta odlingen. Där kan man sätta upp ett miniväxthus som skapar ett optimalt klimat för plantorna. På en balkong kan man också odla lite mer högväxande plantor som tomater.

Odling av blommor

Om man gillar blommor kan man också odla sådana i en lägenhet. Det kanske inte går att odla en stor buske men många arter trivs bra i krukor samt planteringar. Kanske finns det sedan en innergård man kan plantera ut blommorna på så fler kan få glädje av dem? En del blommor kan också användas i matlagning. Penséer är till exempel ätbara och de kan användas som dekoration på muffins, tårtor och en hel del annat.

Grönsaksodling

En liten grönsaksodling går också att ha i en lägenhet även om den tar lite mer plats än till exempel örter små morötter, sallad, ampeltomater och liknande som också går bra att ha även inomhus. Det kan dock vara bra att ha något att skydda golv, bänkar eller bord med där man odlar. På så sätt löper man inte risk att bli ersättningsskyldig för något som blivit förstört.

Plantera egna bär

I en lägenhet kan man också ordna med en liten bärodling. Jordgubbar trivs bra i ampel om man väljer rätt sort, och smultron kan planteras i kruka. På en balkong kan man också odla bärbuskar i större hinkar. Man ska dock inte räkna med att buskarna ger enormt mycket bär då de inte har så mycket jord att växa i men man kan i alla fall få så det räcker till lite bakverk eller sylt. När man planterar egna bär måste man också tänka på att bin och humlor måste komma åt att pollinera växterna. Om så inte sker bildas inga bär.

Så potatis i lägenhet

Att odla potatis i lägenhet kan ses som en omöjlighet men så är absolut inte fallet. Man kan inte anlägga ett helt trädgårdsland men det går utmärkt att odla potatisar i hink. Det finns speciella planteringsset med hink, sättpotatis och jord, men det går lika bra att använda en vanlig hink som man gjort ett par hål i. Planteringen bör stå utomhus och det måste finnas möjlighet att vattna plantan rikligt så att potatisen kan gro ordentligt. Sätter man potatisen vid rätt tid och om vädret är gynnsamt kan man ha lägenhetsodlad potatis till midsommar.